onsdag 27 maj 2009

Megaphone på en ö utan ström


Under många år har jag använt mig av Skype ute på min ö som saknar ström som ni kunnat läsa på bloggen samt www.fritidsliv.se

Men Skype har blivit dyrare och dyrare som kund och att ringa en svensk mobiltelefon kostar över 2:- i minuten. Utöver detta så kostar ett inkommande telefonnummer 50 euro om året och du måste antingen ha en dyr Skypetelefon med inbyggd klient eller ha datorn igång. I mitt fall så drar datorn massa ström och lever man på en ö med bara solceller så måste man vara strömsnål.

Jag kontaktade Megaphone för någon månad sedan och har fått ett mycket vänligt bemötande från kundtjänst, i mitt fall så testar jag deras tjänst under extrema förhållanden där ingen operatör skulle garantera att det fungerar.

Wimax masten som som drivs med solceller har en uppkoppling på 2 mbit nerströms och 1 mbit uppströms, signalen skickas vidare från berget med en wlan/wifi-router och en 19dbi:s antenn.

I huset som ligger ett par hundra meter bort och som också drivs med solceller så kör jag en Linksys WRT54GL med flashad firmware till DD-WRT och routern är ställd som repeater. Routern fungerar som en mottagare och hub och Megaphones lilla VOIP/SIP-box kopplas in genom ethernet.

Trots alla länkar både från fastlandet och ute på ön så fungerar Megaphones abonnemang mycket bra och jag upplever ingen fördröjning. Kundtjänst har varit trevliga och jag tackar så mycket för att jag fick låna utrustningen av er och prova om det verkligen skulle fungera, numera är jag kund hos er pga ert mycket trevliga bemötande och att faktiskt tjänsten fungerar för även mina behov.

Megaphones priser börjar på 69:- i månaden och då ingår 2 telefonnummer samt samtalspott. Det är en något högre uppkopplingsavgift per samtal än hos exempelvis Telia, men då det hos exempelvis Telia är en abbonemangskostnad på 125:- i månaden och då ingår inte nummerpresentation, röstbrevlåda etc så är Megaphone ett väldigt prisvärt alternativ.

Mer info om mitt steg till äkta IP-telefoni kommer snart på www.fritidsliv.se och att köra telefoni på detta sätt ute på en ö som saknar ström skapar alltid möjligheter till tekniska problem och är inget som någon operatör kommer garantera att det fungerar. Nedan följer lite bilder ifrån testandet av Megaphone. Besök gärna även Megaphones hemsida på www.megaphone.se och nämn gärna även www.fritidsliv.se och alternativenergi bloggen om ni beslutar er för att gå över till IP-telefoni.

Mitt råd är för övrigt att oavsett om ni skaffar abonnemang hos Telia, Tele2, ComHem, Vodafone eller Megaphone att alltid läsa igenom köpavtal, uppsägningstider etc innan ni slår till. Kontrollera även utlandsprislistor etc då många operatörer mer eller mindre har gömt alla prislistor på sina hemsidor och har krångliga avtal.






Test av Megaphone under extrema förhållanden!