fredag 29 februari 2008

Båt med solceller



På SVT:s hemsida kan man se ett webbtv inslag ifrån Östnytt om en uppfinnare från Nyköping som byggt en båt som går på solceller. Kanske inget revolutionerande, men jag har själv planer på att skaffa en liten elutombordare vid stugan för att kunna åka tyst på vattnet.



fredag 22 februari 2008

Solcellerslampor i Stockholm

Vill börja med att säga att jag är tokig i solceller, men det måste finnas någon logik bakom förslag också och tyvärr är det inte samma förutsättningar i Sverige som exempelvis USA när det gäller solceller rent klimatmässigt. Läs och begrunda!

Snart är det inget ljus över Socialdemokraterna länge, Carin Jämtin (s) vill ha gatlampor i Stockholm med solceller och har studerat något exempel i London enligt DN.se.

Enligt tekniker så är det helt galet och jag vet själv att våra vintrar och solceller i dagens läge inte fungerar något bra, kanske det är lika bra att Jämtin får genomföra det här och att det inte blir något ljus på Socialdemokraterna längre.

Carin Jämtin ville dessutom för någon månad sedan stänga av allt gatuljus i Stockholm under en timme som någon slags symbolhandling för det Australiska projektet "Earth Hour" Får Jämtin sina solcellslampor så kanske inte någon behöver slå av en strömbrytare för att det skall bli mörkt i en timme eller till och med ännu mer.

Mot mörkare tider (Artikel SvD)

S vill ha solceller på gatlyktorna (Artikel DN)

Elektronikforum - Läs vad tekniker anser om spektaklet

tisdag 12 februari 2008

Blås ditt elbolag på pengar!

Jag startade för ett par veckor sedan en ut-rensning i mitt hem av el-prylar som bara står och drar massa ström. Genom att annvända fjärrströmbrytare och grendosor med on/off kontakt så har jag fått ner mina watt rejält.

Efter en mätning visade det sig att bara i mitt sovrum så drog följande utrustning så här mycket när jag inte egentligen annvänder utrustningen.

Samsung TFT-skärm 4 W
Subwoofer 19W
Transformator halogenlampor 4W
Video-projektor 5W
Dator 25W
USB Hårddisk 500GB 9W
USB Hårddisk 250GB 7W
Netgear Router 9W
Comhem modem 11W
Skrivare 7W
Pioneer DVD 7W
Sony Hembio förstärkare 0W

Denna utrustning drar tillsammans 107 Watt när jag inte annvänder utrustningen.

Nu slår jag av denna utrustning när jag lämnar mitt hem och även om det inte blir någon förmögenhet så sparar jag ett par hundralappar om året och har bättre samvete. Skulle alla i Sverige stänga av sin utrustning när dom går hemifrån skulle det bli klart märkbar minskad förbrukning av ström i Sverige. Skulle varje människa i Sverige spara en hundring om året så skulle det bli 900 miljoner kronor om året i besparing.

måndag 11 februari 2008





Uppdaterade häromdagen fritidsliv.se med kategorin led-lampor. Först ut i mitt test att få ner strömförbrukning blev sovrummet där ni överst på bilden ser totalt 3 stycken led-spotlights ifrån clas-ohlson. Sänglamporna är ursprungligen från IKEA men lamporna med MR11/GU4 sockel och nättaggregat har inköpts på Kjell & Company.

Totalt drar dessa 5 lampor ca 12 watt när dom är i bruk och nätaggregatet till MR11 lamporna är en besvikelse då den när lamporna inte lyser drar 4 watt. Dessutom är MR11 lamporna väldigt gulaktiga och det känns inte alls som ett varmvitt ljus.

Fortsättning följer på www.fritidsliv.se

Välkommen till fritidslivs blogg

Nu är det dags att slå upp dörrarna för fritidsliv.se i bloggvärlden. Hemsidan räcker inte till för allt som händer och här skall det publiceras nya intressanta produkter inom området alternativ energi.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin
www.fritidsliv.se