onsdag 28 oktober 2009

Det ser inte klokt ut!


Jag brukar inte vara emot nyskapande, men att bygga detta 170 meter höga hus anser jag förstör den vackra miljön som finns runt gasverket och Lill-Jansskogen. Det skall däremot bli positivt att få bort den höga stålbunken, men att ersätta den med detta???

Vist är det en stor kontrast mot de vackra tegelbyggnaderna, men det ser ju ut som F-N.

Läs artikeln på SvD.se





Även DN.se skriver om detta bygge som de flesta faktiskt verkar gilla trots mina åsikter!

Själv tycker jag att detta bygge påminner lite om bilden ifrån ett kalhygge i ryska Karelen.

När man bygger höga hus i Sverige så blir det som "Turning Torso" i Malmö eller gamla skatteskrapan i Stockholm. Det blir ett eller ett par höga hus med massa låghus runtomkring och man försöker göra något utstuderat som bara blir som trädet i mitten av kalhygget.


Bilden är från Greenpeace
http://www.greenpeace.org/finland/se/bilder-och-video/kalhygge-soanj%C3%A4rvi-karelen

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som precis såg artikeln och tänkte: "Huh, de har faktiskt lyckats skissa på ett vackert höghus. Sånt ser man inte varje dag i stockholm"

Annars brukar förslagen till "skyskrapor" vara bedrövliga. Men både detta och det höga runda huset som planeras vid brofästet i ropsten ser mycket bra ut.

//Carl

realizten sa...

Hela området ska ju bli ny stadsbebyggelse. Så detta höghus kommer inte att sticka ut specillt mycket, får man hoppas.

Anonym sa...

Ser rätt ok ut, och läget är också bra.
Ett annat rundat hus av dessa arkitekter:
http://www.flickr.com/photos/doctorcasino/1012425371/

Niklas sa...

Jag tycker det ser bra ut.

Abab sa...

Det ser bra ut, och om det inte passar så titta åt ett annat håll och bosätt dig någon annanstans. Så j-a trött på folk som klagar på nya byggnade för att dem själva inte vill bo på 40:e våningen och att då såklart ingen annan heller ska få chansen.

Men sluta visa upp visioner och sätt ner spaden i backen för en gångs skull! Som vanligt lär väl Skönhetsrådet AKA Satan klippa huset längs gräset så att det blir ännu en patetisk tredjedelsmesyr.

Tttore sa...

Det finns redan planer på att bygga ett annat högt höghus vid brofästet.
Så det här kommer inte att bli ensamt.

Anonym sa...

Orsaken att du tycker att det ser konstigt ut är att du och andra bromsklossar som dig har förhindrat all modern nybebyggelse de senaste 30åren.

Logiken blir cirkulär, det ser konstigt ut för att vi inte har några andra höga hus, och vi har inga andra höga hus för att bakåtsträvare gnäller var gång det uppstår en möjlighet att bygga nåt.

Om du inte tänker vara en del av framtiden så kan du åtminstone undvika att vara ett hinder för utvecklingen.

Unknown sa...

Det är rätt roligt att du kallar mig bromskloss, det är något som jag aldrig blivit kallad någonsin tidigare. Jag var senast ute vid "Turnin Torso" för ett par månader sedan och det var bara tråkigt, men du kan ju alltid skylla det på att Malmö är rött.

Anonym sa...

Turning torso är inte en genuin skapelse. Den är snarare en reaktion på ett alltför restriktivt byggnadsklimat, vilket innebär att det går prestige och politik i bygget. Vilket i sin tur leder till dålig smak (kommitte´smak) och själslöshet.

Turing torso är således inte ett botemedel, eller en symbol för det nya. Den är ett symptom av den sjuka, den själsliga lungsot som "brotherhood of the beige" har ingjutit i landet.

Unknown sa...

Jag håller med dig "anonym" i dina åsikter om "Turning Torso"

Mina åsikter om Malmö är för övrigt att det är en fruktansvärt tråkig stad. Ta tåget till Köpenhamn och möts av en annan miljö och Amager strand.

Jag är dock rädd att det blir samma resultat av detta bygge, varför gör man inte något storartat på en gång, risken är att det bara blir ett höghus eller väldigt långt till nästa byggnad.

Visa tror bara att jag är ute efter "icke förnyelse" och det är fel. Men om denna byggnad står helt ensam med massa låghus runt omkring sig så är det bara trist i slutändan och väldigt svenskt.

Anonym sa...

det är alltid en risk för de första husen, men när det allteftersom fylls på med fler höga hus kommer det nog att lösa sig.

Och.. inte att förglömma. Om det trots allt efter en 20 år visar sig att det var en idiotisk ide´... kan man alltid riva kåken (jag är inte bara för att bygga nytt, kreativt och praktiskt, utan även för att riva det som är fult och infunktionellt).

Malmö är för övrigt en av de tristaste städer jag besökt. Hela stan är byggd på ett gammalt träsk, och det syns.

Anonym sa...

Nej det blir för dyrt,

http://miljodemokraten.blogsome.com