söndag 2 augusti 2009

Callcenter på en ö utan ström



I sommar har telefonen gått varm tack vare att Megaphone tidigare lånade mig utrustning för att prova deras SIP/VoIP-telefoni som visat sig vara både billigt och stabilt. Det är för mig väldigt bra att kunna ta med mig kontoret ut i skärgården och jag är numera kund hos Megaphone.

Routern som är flashad med DD-WRT fungerar som en hub att koppla in Vood-modemen i totalt har jag fyra telefonlinjer. Provade även att prata i 2-linjer samtidigt och trots uppkopplingen på 2/1 mbit så fungerade båda samtalen klockrent.









Strömförsörjning sker av 3 stycken spänningsomvandlare från Biltema med artikelnummer 38-393 för 49,90:- styck. Dessa tre stycken omformare slaktades sedan varsamt och med hjälp av min gasdrivna lödpenna och mycket tålamod en regnig dag så byggdes dom in i den runda lilla plåtlådan. Att bygga in elektriska saker i en liten låda av plåt är inte så smart och den är nu klädd på insidan med eltejp. De tre runda hålen är för att jag skall kunna se dom fina röda lysdioderna. Totalt så drar Linksysen och de två Vood:arna runt 1 ampere enligt min regulator.

Besök på morgonkvisten


En morgon när jag vaknade så hade jag fått besök utanför huset, trevligt med lite alternativ till sjöfågel även om fåglarna inte äter upp min sallad och mina bärbuskar.

Ny regulator till Wimax utrustningen.

Så blev det en ny regulator till sommaren, för övrigt har det varit stiltje i år på inköp pga lite lågkonjunktur. Regulatorn Velleman, Topray Solar TPS1230 som skall klara 30A är verkligen ett plagiat av Steca PR3030 som även finns under namnet NAPS NC30. Det är dock långt ifrån samma inteligenta regulator men klart prisvärd för 699:- hos Kjell & Company, då dom andra regulatorerna ligger på runt 2000 kronor.















Jag använde dock inte regulatorns egna utgång, utan matar utrustningen direkt ifrån batterierna då jag tycker att den betedde sig lite konstigt. För övrigt så kör jag för närvarande wimax nätdelen på 220 volt med hjälp av omformare, då min inköpta 12 volts nätdel bara fungerade sammanlagt fungerade under några dagar och varit på service hela sommaren (morrar argt) som jag skrev om tidigare. (länk Alvarion 12volts nätdel)

Resultatet blev bra, men dock lite stökigt i Wimax och Wifi-huset som trots sin hemska utseende klarar regn och blåst. 2010 kommer bjuda på en helt ny konstruktion av både mast och rucklet.



Nya praktiska glas!

Så var man inne i stan och åt på McDonalds under sommaren, handlade man menyer så fick man två användbara (snaps) dricksglas. Tack för det Ronald!

Skåpsbelysning led-lampor (dioder)



Med varmvita led-dioder i köksskåpen så kan jag ha mysig belysning på kvällarna utan att lamporna äter upp mitt fritidsbatteri.

Oljelampa med ledteknik

Det är alltid roligare att bygga själv och så fick man stämningen att bestå! För trots att solceller är fantastiskt om man bor på en ö utan ström så är det mysigare med den gamla typen av lampor och med led-tekniken så kan jag utan vidare ha belysningen över matbordet igång hela kvällarna utan att tömma batterierna.

Utrustning:

Oljelampa (pris okänt)
MR16 sockel (Clas Ohlson 19:-)
MR16 48leds varmvit (Kjell & Company 119:-)

Verktyg: en sockerbit, lite kabel och i mitt fall en Dremelkopia med en liten kapskiva för att göra det runda hålet.

Resultatet blev en mycket roligare lampa en någon plastlampa från IKEA eller annat företag som smälter perfekt in i miljön. Lampan som är anpassad för 12 volt drar endast 3,2 watt (mindre än 0,3 A) och ger ett mycket bra ljus som känns behagligt.