torsdag 26 maj 2011

Test av Optoma PK-301 PicoprojektorOptoma PK-301 är en liten projektor som ryms i fickan och drivs med batteri. Jag har tittat närmare på denna lilla pico-projektor som något tänkbart att ha i båten eller det solcellsdrivna sommarhuset.

Projektorn har långt ifrån samma ljusstyrka som en man hänger i taket, men projiceringen sker med ledteknik och är den ljusstarkaste av modellerna jag provat. När man anslutet den till strömuttaget som sker genom en omformare från 12 volt till 220 volt eller har det extra batteripacket så ger den 50 ansilumen vilket är långt ifrån exempelvis min vanliga projektor jag har i lägenheten som ligger på runt 2000 ansilumen. Men man blir förvånad vilken bra bild det blir ändå om rummet bara är nedsläckt och rullgardinerna neddragna.

Optoma PK-301 har ett internt minne som är väldigt blygsamt, men du kan även koppla in genom en adapter en USB-sticka eller använda den inbyggda minneskortsläsaren som är för SD-micro kort. På baksidan finns även en HDMI-ingång och det går även att koppla in den till en laptop genom VGA-utgången på datorn.


Det finns en inbyggd mediaspelare i PK-301 vilket gör att du inte behöver någon extern källa för att spela upp videoklipp, visa foton eller titta på Powerpoint presentationer. Men däremot är problemet att du måste konvertera allt du vill titta på genom den inbyggda mediaspelaren och 60 minuter videomaterial tog nästan 60 minuter att konvertera vilket medför att den i mitt fall inte är praktiskt för att spara ström.

Bildkvalitén är bland den bästa jag har sett på en liten Picoprojektor och man blir verkligen förvånad hur bra det kan se ut ifrån en projektor som ryms i bröstfickan.

Här kan du se kortare presentation av Optoma PK-301


Optoma PK-301

+ HDMI-ingång
+ 50 Ansilumen (den ljusstarkaste på marknaden)
+ Bra bildkvalitet

- Den inbyggda mediaspelaren (Alla media måste konverteras)
- Kortläsare Micro-SD (hade önskat standard SD-kort)
- Låg högtalarvolym (kräver hörlurar eller externa högtalare)
- Fjärrkontroll (extra tillbehör)

Slutsats: Jag är verkligen imponerad över Optoma PK-301. Bildkvalitén är hög med tanke på storlek och det är ett stort plus att den har HDMI-ingång. Jag skulle personligen inte välja den för sommarstugan eller segelbåten med tanke på de långa konverteringstiderna av media, men för en säljare som vill ha kontoret i bröstfickan är den helt outstanding och jag ser stora möjligheter tillsammans med en iPad exempelvis för den moderna entreprenören. Själv hoppas jag att Optoma snart lanserar en PK-302 eller dylikt som har en bättre inbyggd mediaspelare, byt ut kort-läsaren mot en fullstor SD-port och lite högre ljudnivå från dom inbyggda högtalarna.

Inga kommentarer: