lördag 8 mars 2008

Etanolens baksida del 2

Jag har fått flera blogg kommentarer på årets bild om etanolens baksida, där flera har länkat till ett svar ifrån Etanolfabriken i São Paolo som publicerats på BAFF:s hemsida angående artikeln som publicerades i december månad i SvD.

En del av bloggkomenterarerna är att man inte skall gå på det hela och att bilden bara är tagen av olje-lobbyister. Detta svar hittar man på hemsidan BAFF (Bio Alcohol Fuel Foundation) ifrån fabriken som bilden togs. Läs brevet på BAFF:s hemsida genom att klicka här!

Det man skall ta i beaktande är också att BAFF är lobbyister för etanol och huvudmännen för stiftelsen är SAAB och Akzo Nobel bland annat, alla vet vi ju att det är just etanol SAAB satsar på i sina hybrid och miljöbilar. Så jag anser att trovärdigheten är lika liten från båda håll och självklart har fabriken i Sãp Paolo tagit åt sig av denna bild och vill försvara sig precis som när Mona Sahlin hade 98 obetalda parkeringsböter en gång i tiden, vår kortvariga moderata kulturminister inte betalat tv-licens motsvarande 22 656 kronor och till sist men inte minst Gudrun Schyman som krävdes bland annat på 90.877 kronor av skatteverket och som var en del av allt som blev hennes fall och avgång ifrån partiet.

Artikeln SVD om årets bild 2008-03-07
Artikeln SvD "Det smutsiga miljöbränslet" 2007-12-09
Försvarsbrevet från fabriken, publicerat på BAFF:S hemsida

3 kommentarer:

Anonym sa...

Etanolenbilden visar formodligen en ernom mängd vattenånga som kommer från all etanol produktion, i motljus ser det dock ut som svart rök, När skall debatten lyfta. 50 Miljarder kan investeras för att minska CO2 motsvarande 1.000.000 ton CO2. Svensk teknik kan göra detta för mindre än 1 miljard i Kina. är det intressant?

Anonym sa...

det är bra att ngn har tagit en bild av eländet pga att folk inte ännu har förstått hur man tillverkar alcohol=etanol dvs man tar lite socker och låter det jäsa lite grann och sedan värmer man upp det hela och destillerar sedan ut etanolen dvs man förbränner mer energi än vad man får ut av att bränna etanolen direkt=energislöseri dvs man kan dra parallellen med en hembränningsapparat

Anonym sa...

Du har helt rätt i att man destillerar 'mäsk' som i en jättestor hembränningsapparat. Väldigt enkelt och okomplicerat.

Visst tappar man i energi för att göra en mer högvärdigt energibärare från lågvärdig. Gäller vid tex elprodulktion, bensin prod ktione eller dieselproduktion. Det är inget etanolspecifikt.

Jag undrar om folk har förstått det än?