onsdag 7 maj 2008

Solceller, bättre och bättre

Solceller blir bättre och bättre, men vi har inte fått se mycket till förbättringar på konsumentsidan ännu och det är ett högt kilowatt pris man betalar om man jämnför med elbolagen som jag ogillar och där är även statliga Vatenfall är med på min lista, dom är inte ett dugg bättre än några andra och det visar att statliga monopol inte fungerar i praktiken.

Men idag har DN.se en lista med ingenjörernas 14 viktigaste punkter för den mänskliga framtiden och där listas som etta att solceller och solvärmare måste bli billigare och effektivare.

Ny Teknik har tidigare skrivit bland annat om att guldpartiklar inblandat kan ge en ökad effekt med 60 procent och det är mycket även om det behövs ännu mer. Jag ser fram emot en vidareutveckling av dagens solceller.

Läs Artikeln på DN.se
Läs Artikeln på NyTeknik
Läs Artikeln på NyTeknik om guld och solceller

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på nivån de ligger på idag, skulle jag säga att en bättre rubrik skulle vara:
"Solceller, lite mindre dåliga"

Solceller ligger ljus år efter kärnkraft/vattenkraft till och med långt efter vindkraft.

Peder sa...

Hej Herr Anonym,

Man kan se det på alla sätt, beroende på vilket sätt man vill se det! Men det är bra att solceller blir bättre och bättre eller håller du inte med om det? Vart vill du komma med kommentaren, att man skall sluta forska inom solenergi?

/Peder

Anonym sa...

Det är svårt att säga, jag tycker själv att man bör fortsätta att forska, men jag tvivlar på att man kommer att få fram en solcell som faktiskt kommer att kunna konkurera med kärn/vatten/kol eller iallafall vindkraft.

Om vi kommer så långt att vi får ner priset på strömen ifrån solceller har vi fortfarande ett mycket stort problem med... helt enkelt att det är mörkt på nätterna, så måste vi kunna lagra stora mängder energi vilket kommer att bli minst lika svårt det.

Men att vi idag bygger solceller med dagens teknik anser jag vara helt absurt, det är så förbaskat dyrt och inte så miljövänligt som folk tror.

Både sol och fusion har enormt potential, men jag tror att både solkraften och fusionen är helt enkelt för kluriga för att få att funka i större skala, i fusionens fall handlar det inte om temperaturer i tusen-tal, utan några hundra MILJONER grader.

Anonym sa...

Läste "Där guld glimmar blått" i skolan och var även på studiebesök på chalmers för någon månad sedan. Allt handlade om nanoteknik bör ajg kanske tillägga. I denna bok fanns ett kapitel om energi. I detta kapitel så stod det att man med nanoteknikens hjälp hoppades få upp verkningsgraden i solceller till 60%. Man hoppas även kunna få fram sk. plastsolceller. Dessa ska vara ett billigare alternativ som alla villaägare ska ha råd med.

Detta är dock ganska avlägset, men det finns hopp och USA satsar faktiskt väldigt mycket på detta.

Tilläggas bör att boken är skriven av forskare inom ämnet.