onsdag 28 maj 2008

Strömsnål dator MINI-ITX

Mitt senaste bygge är att bygga en strömsnål dator som är hyfsad kapacitet i men ändå relativt strömsnål. Efter rekommendationer från bland annat elektronikforumet.com så blev valet en Mini-ITX med VIA C3 processor på 800 Mhz, det finns ännu strömsnålare då detta moderkort har integrerat LAN, VGA, Ljudkort och osv...och har en liten fläkt isig.


Moderkortet med processor, nätdel för 12 volt och en liten 7" skärm som går att köra på 12 volt köptes in begagnat för 1500:- och sedan blev den ett så billigt chassi som möjligt och hittade ett Aopen S120 för 429:- på webbhallen. Moderkortet hade 256 mb ram installerat och jag bytte ut det mot ett 512 minne istället från en av mina gamla pensionerade burkar.


Varför ha en vanlig hårddisk till detta strömsnåla bygge, det fick bli en vacker Samsung Flash SSD hårddisk på 8GB 1295:- kändes som väldigt dyra meg men jag ångrar mig inte en sekund. Resultatet blev en extremt snabb uppstart, det tar inte mer än ett par sekunder så är operativsystemet up and running och den är så läcker så man egentligen inte skulle vilja gömma den i lådan.


Ingen onödig dvd eller något, utan det kopplas in vid behov via USB. Vad drar nu denna burk, jag har inga siffror ännu direkt kopplat till ett bilbatteri men med eliminator från 220 volt så drar min lilla Mini-ITX strax under 30 watt inklusive skärm. Stänger man av bildskärmen så är man nere på runt 20 watt. Jag räknar inte med att den skall dra över 1,7A i 12 volt men mer data kommer under sommaren om förbrukningen på denna lilla underbara surfdator som även skall fungera för att ha Skype igång. Mini-ITX är ett perfekt alternativ om du vill ha en strömsnål dator för hemmet, landstället eller i bilen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt.... har funderat på samma sak men att bygga in den i en hylla eller liknande.... snål dator som inte hörs eller syns... ens på elräkningen :-)