tisdag 18 mars 2008

Batterier av olika typer




Jag hittade en trevlig sida som både är på Svenska och Engelska om olika batterityper.

Som ni alla vet så skriver jag mycket om solceller på fritidsliv.se och en sollcell behöver ju oftast en lagringskälla för att man skall kunna utnytja kraften när det är mörk eller molnigt.

Läs mer på http://lead-acid-battery.rappendal.se

fredag 14 mars 2008

Regnskog och etanol

Hittade en artikel på NyTeknik om att var femte etanolbil som säljs i Sverige så skövlas en hektar regnskog någonstans i världen.

Jag blir inte riktigt klok på hur jag skall ställa mig till det här med etanol eller icke etanol. Forskare och ingenjörer har olika åsikter kring det och vi vanliga människor har svårt att veta vad som är rätt eller inte rätt längre!

Läs artikeln på NyTeknik

Borgarna satsar på miljön



Enligt en artikel i Dagens Nyheter så satsar Energimyndigheten och bilindustrin 62 miljoner på att undersöka förutsättningarna för att kunna ladda och köra med tio laddningsbara hybridbilar. Det ska ske under två års tid med start nu. Volvo C30 ovan i hybrid-version, jag hoppas att denna konceptbil behåller dom gröna slicksen! Den skulle jag gärna köra runt med!

Källa: DN
Bild: Volvo


Dieselavgaser

Dieselavgaser är farliga för hjärnan, skriver DN idag!

Jag antar att avgaser ifrån bensin inte heller är något nyttiga och sedan om det är etanol eller inte som är vår räddning får man se, jag tror personligen att etanolen är ett tillfälligt drivmedel och vi måste hitta bättre alternativ.

Nu kommer jag få massa påhopp, men jag tror inte att etanolen är så fantastisk som många vill få det till och forskare är oense om detta ämne också, men jag tror inte på bensin och diesel heller för den delen.

Artikel: DN

söndag 9 mars 2008

Var grön med Nokia och Ericsson

Ny teknik skriver att Nokia och Ericsson har i ett test från Greenpeace blivit utnämnda till dom miljövänligaste mobiltelefonerna, på listan hittar man även LG, Motorola samt Samsung och modellerna som blivit nominerade är följande.

1:a plats Sony Ericsson T650i
2:a plats Nokia N95
3:e plats LG KE970

Läs artikeln i NyTeknik
Läs Greenpeace-rapporten

Energy Star



Så fort det är KRAV-märkt, Fairtrade eller på annat sätt bra så kostar det alltid dig som konsument mera, så behöver det inte vara när det gäller elektronik och strömbesparing.

Hitta en produkt som drar lite ström, sidan energystar.gov som drivs av "U.S. department of energy" är en sida som får råd&rön eller konsumentverket att blekna när det gäller data på el-produkter. Här hittar man exakt vad bildskärmar, datorer osv drar i standbyström och vid påslaget läge. Varför ha en datorskärm som drar 5 w när du inte annvänder den?

Här kan du exempelvis söka på dataskärmar hos Energystar.gov

lördag 8 mars 2008

Etanolens baksida del 2

Jag har fått flera blogg kommentarer på årets bild om etanolens baksida, där flera har länkat till ett svar ifrån Etanolfabriken i São Paolo som publicerats på BAFF:s hemsida angående artikeln som publicerades i december månad i SvD.

En del av bloggkomenterarerna är att man inte skall gå på det hela och att bilden bara är tagen av olje-lobbyister. Detta svar hittar man på hemsidan BAFF (Bio Alcohol Fuel Foundation) ifrån fabriken som bilden togs. Läs brevet på BAFF:s hemsida genom att klicka här!

Det man skall ta i beaktande är också att BAFF är lobbyister för etanol och huvudmännen för stiftelsen är SAAB och Akzo Nobel bland annat, alla vet vi ju att det är just etanol SAAB satsar på i sina hybrid och miljöbilar. Så jag anser att trovärdigheten är lika liten från båda håll och självklart har fabriken i Sãp Paolo tagit åt sig av denna bild och vill försvara sig precis som när Mona Sahlin hade 98 obetalda parkeringsböter en gång i tiden, vår kortvariga moderata kulturminister inte betalat tv-licens motsvarande 22 656 kronor och till sist men inte minst Gudrun Schyman som krävdes bland annat på 90.877 kronor av skatteverket och som var en del av allt som blev hennes fall och avgång ifrån partiet.

Artikeln SVD om årets bild 2008-03-07
Artikeln SvD "Det smutsiga miljöbränslet" 2007-12-09
Försvarsbrevet från fabriken, publicerat på BAFF:S hemsida

fredag 7 mars 2008

Årets bild av Karl Melander


En helt fantastisk bild av etanolens baksida, den får en att tänka efter....Blev det här verkligen bättre? Fotografen Karl Melander som är SvD medarbetare har verkligen lyckats fånga något som får en att inte sluta fundera.

Motiveringen av jurun lyder som följande:

"I en skakande bildruta slår fotografen hål på tron att etanol ska kunna frälsa oss från oljeberoendet och samtidigt ge oss en grönare och renare värld""

Jag gratulerar Karl Melander som jag faktiskt träffat några gånger, för en riktigt bra bild och bilder som detta visar hur mycket en bild kan tala och vilken fantastisk fotograf han är!

Källa: SvD

onsdag 5 mars 2008

Facken förlorar medlemar

Dagens Nyheter skriver idag om att fackförbunden tappar medlemmar, närmare bestämt 184.688 medlemmar har gått ur sina fackförbund under 2007. Det fack som drabbats värst är LO.

LO har för övrigt dom dyraste medlemsavgifterna och dom lägst betalda medlemmarna. LO är för övrigt grundat av Socialdemokraterna och dom som säger sig vilja värna om dom som har svårast i samhället, det rimmar inte så bra med deras medlemsavgifter som hela tiden varit höga.

Varför tappar fackförbunden medlemmar? Detta beror främst på den borgerliga alliansens höjning av A-kasse avgiften och det kan man ju tycka vad man vill om.

Men själv har jag inget till över för fackförbund. Det tar arbetstid av anställda på företag och ger oftast inget i slutändan.

Jag var under många år medlem i SIF som numera heter Unionen och det var dom mest bortkastade pengar jag varit med om. Inom förbundet fanns det inte mycket till kompetens.

Jag har sett människor få lämna sina tjänster utan att förbundet har rört ett pekfinger och det här har varit människor som har varit anställda längst av alla inom företaget.

Jag arbetade nyligen med Sveriges pensionärers riksförbund under en debatt i Salemkyrkan i Stockholm och både TCO och LO var inbjudna. Jag blev otroligt förvånad när jag fick höra att pensionärer som hela sitt liv betalat medlemsavgifter till TCO & LO inte fått ett enda kuvert hem på posten efter den dag dom fyllt 65 och gått i pension. Så mycket var den medlemsavgiften värd!

Så personligen har jag ett småleende på läpparna över detta som händer, för jag inte inte mycket till över för fackförbunden och har sett deras inkompetens.

Varför köpa en TV om du inte får någon levererad?
Varför betala en medlemsavgift om du inte får något för den?

Fritt fall för facket, DN
Största tappet sedan 1909, DN

Svensk klimatpolitik



Så var det dags igen, räkna med höjda bensinpriser framöver och mer stöd för biogas.

Det man gör är väl att man kommer ta ut maximalt pris för biogas och sedan orimliga priser för bensin, på detta sätt så tar alltid staten ut maximal vinst i slutändan och prisas bara för att dom tänker på miljön.

Samtidigt ökar försäljningen av miljöfordon mer och mer och det finns många som önskar att de kunde ha en miljöbil men inte har råd.

Det är lätt för mig i Stockholm att ta tunnelbanan istället, men finns det tunnelbanor i Norrland där människor måste pendla långt mellan arbete och hem. Denna politik medför bara att dom som har sämst ekonomi och är barnfamiljer får ta smällen.

Advokat von Znobbig med villa i Danderyd kommer kunna fortsätta ta sin stadsjeep!

Nedan följer lite artiklar dom senaste dygnen om biogas i våra tidningar runt om i landet!

Biogas och höjd bensinskatt NyTeknik
Rusning efter biobränsle DN.se
Höjda priser väntar SvD.se

måndag 3 mars 2008

Vindkraftverk går i bitar




Se hur vindkraftverkets vinge slungas över 100 meter, det är verkligen kraft i dessa fantastiska kraftverk.

Läs artikeln på NyTeknik


Ännu mer problem med vindkraft



Ännu mer problem med vindkraft idag, i Sydsvenskan skriver dom om ett vindkraftverk som kraschade in i ett vägräcke utanför Malmö. Det är tur att olyckorna inte är lika stora inom kärnkraften och vi får hoppas att det fortsätter så.

Läs artiklen i Sydsvenskan

Vindkraftverk



Hittade på Trelleborgsallehandas hemsida idag något som känns ganska vanligt, att man störs av vindkraftverk. Det är ett problem som man måste ta med i beräkningarna tyvärr när det gäller vindkraften som jag gillar så skarpt.

Läs Artikeln

Saab 9-X

Varför jag skriver om en bil är för att SAAB som verkar snöat fast i att etanol är världens räddning nu visar sin nya koncept-bil i Geneve. Hur miljövänligt nu Etanol nu är kan ju diskuteras fram och tillbaka och jag kommer inte kasta mig in någon sådan diskussion och är för dåligt påläst om det hela. Men enligt data så drar den 0,64 liter per mil när typ allting är avstängt och man har ägg under gaspedalen. Den gör 0-100 på 7,9 sekunder och har en liten solpanel på taket som driver delvis hybrid-systemet.

Man måste ialla fall som teknikgalen säga att det är häftigt och hybrid-bilarna tar oss närmare och närmare Star Trek.

Jag väljer att inte visa några bilder pga upphovsrättigheter!

Länk till Youtube med bilder på Saab 9-X
Länk till artikel av DN Motor DN.se

lördag 1 mars 2008

Terhi Saiman Sunwind



Dagens Nyheter skriver idag om båtmässan som öppnar idag Lördag 1/3-2008 och visar även en bild på Terhi Saiman, den lilla roddbåten som har solcell och elmotor. Tyvärr skriver dom inte mycket om denna båt på dn.se utan nöjer sig med att visa en bild över den. Den är lilla roddbåten ser mycket trevlig ut och är ungefär den lösning jag tänkt ha med solcellen på en mittbänk och båten kommer antagligen bli en gammal Terhi-båt som jag har!

Läs mer på Terhis hemsida om Saiman Sunwind
Läs artikeln på dn.se