onsdag 28 maj 2008

Strömsnål dator MINI-ITX

Mitt senaste bygge är att bygga en strömsnål dator som är hyfsad kapacitet i men ändå relativt strömsnål. Efter rekommendationer från bland annat elektronikforumet.com så blev valet en Mini-ITX med VIA C3 processor på 800 Mhz, det finns ännu strömsnålare då detta moderkort har integrerat LAN, VGA, Ljudkort och osv...och har en liten fläkt isig.


Moderkortet med processor, nätdel för 12 volt och en liten 7" skärm som går att köra på 12 volt köptes in begagnat för 1500:- och sedan blev den ett så billigt chassi som möjligt och hittade ett Aopen S120 för 429:- på webbhallen. Moderkortet hade 256 mb ram installerat och jag bytte ut det mot ett 512 minne istället från en av mina gamla pensionerade burkar.


Varför ha en vanlig hårddisk till detta strömsnåla bygge, det fick bli en vacker Samsung Flash SSD hårddisk på 8GB 1295:- kändes som väldigt dyra meg men jag ångrar mig inte en sekund. Resultatet blev en extremt snabb uppstart, det tar inte mer än ett par sekunder så är operativsystemet up and running och den är så läcker så man egentligen inte skulle vilja gömma den i lådan.


Ingen onödig dvd eller något, utan det kopplas in vid behov via USB. Vad drar nu denna burk, jag har inga siffror ännu direkt kopplat till ett bilbatteri men med eliminator från 220 volt så drar min lilla Mini-ITX strax under 30 watt inklusive skärm. Stänger man av bildskärmen så är man nere på runt 20 watt. Jag räknar inte med att den skall dra över 1,7A i 12 volt men mer data kommer under sommaren om förbrukningen på denna lilla underbara surfdator som även skall fungera för att ha Skype igång. Mini-ITX är ett perfekt alternativ om du vill ha en strömsnål dator för hemmet, landstället eller i bilen.

onsdag 7 maj 2008

Solceller, bättre och bättre

Solceller blir bättre och bättre, men vi har inte fått se mycket till förbättringar på konsumentsidan ännu och det är ett högt kilowatt pris man betalar om man jämnför med elbolagen som jag ogillar och där är även statliga Vatenfall är med på min lista, dom är inte ett dugg bättre än några andra och det visar att statliga monopol inte fungerar i praktiken.

Men idag har DN.se en lista med ingenjörernas 14 viktigaste punkter för den mänskliga framtiden och där listas som etta att solceller och solvärmare måste bli billigare och effektivare.

Ny Teknik har tidigare skrivit bland annat om att guldpartiklar inblandat kan ge en ökad effekt med 60 procent och det är mycket även om det behövs ännu mer. Jag ser fram emot en vidareutveckling av dagens solceller.

Läs Artikeln på DN.se
Läs Artikeln på NyTeknik
Läs Artikeln på NyTeknik om guld och solceller

Hembränning och etanol

Självklart skulle våra myndigheter sätta stopp för det om vi kunde ta och tillverka etanol på egen hand. Precis som med hembränd sprit som kan få Systembolags-spriten att blekna i jämförelse i kvalitet ibland så missar man skatteintäkter på det hela och det är där som skon klämer.

Men NyTeknik skrev för några veckor sedan om apparaten som kan tillverka etanol för hemmabruk, dock med en inköpskostnad på ca 60 000:-

Enligt NyTeknik så kan etanolen bli så billig som 1,50:- litern och namnet på denna apparat är " E-Fuel 100 Micro Fueler"och skall börja säljas vid årsskiftet enligt "New York Times"

Maskinen är stor som en tvättmaskin och varför inte? Skulle vara ganska trevligt att ha en etanol-tillverkare ståendes i tvättstugan hemma.

Sen huruvida det skulle bli ekonomiskt eller inte, undanber jag mig artikelkommentarer om, det är åtminstone en rolig produkt.

Läs mer på NyTeknik:s Hemsida
Läs mer på New York Times hemsida