måndag 23 juni 2008

Östersjön dör

Jag skrev för ett par månader sedan om att Östersjön dör och fick kritik av en forskare vid namn Wombat för att vi överreagerar och att det inte alls är så illa med Östersjön och kallade det en "Klar och stark överdrift"

Idag skriver i alla fall DN.se om att sju av tio av världshavens största döda havsbottnar finns i Östersjön och jag tycker det är ett larm som vi skall ta på allvar och jag vill rekommendera den Finländska sidan "Ett rent Östersjön" där man även kan bidra med pengar till att åtminstone försöka förbättra Östersjön där även SEB är en av sponsorerna.

Eftersom jag tillbringar mycket av somrarna i Östersjön så vet jag trots att jag inte är forskare att Östersjön blir mer och mer skit av och att jag hoppas att detta kommer att förändras.

Besök "Ett rent Östersjön"
Läs artikeln på DN.se

Läs mitt tidigare inlägg "Östersjön dör långsamt"

Även SvD skriver om detta i dagens nätupplaga och hur WWF kommer dra igång en kampanj mot övergödningen. Läs artikeln på SvD.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är att du inte är kritisk till vad du läser (tänk på avsändaren; hade du tagit ett pressmeddelande från Volvo eller Lundin Petroleum lika lätt?). Östersjöns döda bottnar är inte värre nu än vad de varit under de senaste 30 åren. Däremot väljer WWF att göra en kampanj för det nu. Det är den enda skillnaden. Vad man glömmer är att syresituationen faktiskt är BÄTTRE nu än vad den var under 1990-talet. Och faktum är också att det finns mer syre i vattenmassan nu än vad det gjort under hela 1900-talet. Enda skillnaden är att arealen död botten är större än normalt, men det svänger snabbt så fort det kommer nytt syrerikt vatten. Det har dock vart sällsynt med det på senare tid av en förmodad ren slump.

Unknown sa...

Du får ursäkta mig, men i ett sådant här fall skulle jag varken lita mer på Volvo, Lundin eller BAFF.

Jag vet inte riktigt vart du vill komma med det hela, skall man strunta blankt i Östersjön och låta den bättra sig själv?

För i tiden fick man fisk i en helt annan utsträckning i Östersjön och jag tycker man skall lägga ner allt man kan på att förbättra Östersjön även om det kanske kommer nytt syrerikt vatten.

Östersjön duger nog under min livstid, men jag gillar att tänka lite längre än bara för egen del.

Anonym sa...

Det stämmer inte att man fick mer fisk i Östersjön förr i tiden. Aldrig någonsin har det funnits så mycket skarpsill som det gör idag. Fiskeriverket anser sig veta att det är dem som är huvudsakliga problemet bakom algblomningarna.

Unknown sa...

Tack för alla trevliga synpunkter, men tittar man åtminstone i den Finska delen av Östersjön så finns det inte en gädda kvar, abborre är nästan helst borta och på nätfiske blir det sämre och sämre för varje år med flundra och så har det inte alltid varit. Sedan om det är skarpsillens fel eller inte är att blunda för att något allvarligt händer med Östersjön och det behövs mer forskning även om Wombat är forskare och anser sig veta allt om Östersjöns bestånd.