måndag 28 april 2008

Östersjön dör långsamt

Idag skriver SvD en artikel om att tillsätta Aluminium i Östersjön för att få bukt med algblomningen, huruvida detta är bra eller inte, har jag inget kunnande om och det verkar inte forskarna ha till 100% heller. Men något måste göras för Östersjön, det är ett hav som är glömt av oss i stor utsträckning och media skriver för lite om problemen med utsläppen ifrån öst.

Det är en väsentlig skillnad bara i Stockholms skärgård mot den Finska skärgården, ju närmare man kommer öst, sämre skick är Östersjön.

I Finland har man satsat väldigt mycket på att informera om Östersjön och i vårt granland hittar man även sidan "Ett rent Östersjön" där du kan donera pengar och bland sponsorerna hittar man faktiskt SEB, Nokia samt Fortum.

Besök "Ett rent Östersjön"

Läs även artikeln på SvD om Aluminium och Fosfor

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att Östersjön dör är nog att ta i lite för mycket. Något som inte nämns är ju att Östersjön faktiskt är ett syrefattigt hav även utan mänsklig påverkan. I djuphålorna i Östersjön, där det mätts syre sedan 1800-talets slut, har det varit nästan permanent syrefritt under hela tiden. Därmed inte sagt att tillförsel av fosfor är ett problem, det förvärrar saken. Men den dagen då alla fosforutsläpp är bortrenade kommer många ändå bli besvikna att stora arealer fortfarande är syrefria.

Unknown sa...

Jag tror inte att det är att ta i att Östersjön sakta dör. Forskning måhända vara fantastiskt, men forskarna vet inte allt och lär sig även efterhand.

Varken du eller jag kan säga med 100% säkerhet att inte Östersjön dör eller inte, det är något vi eller våra arvingar får se, vem som hade rätt!

Anonym sa...

"Forskarna" är bland annat jag och är det något som upprör oss så är det när folk utan minsta eftertanke konstaterar att Östersjön är på väg att dö. Det är lite som att säga att alla patienter på ett sjukhus är på väg att dö. En klar och stark överdrift.

Unknown sa...

Glömde bort det att alltid forskarna vet allt och kan allt.

Själv är jag bara en människa som ser hur det blir värre och värre för varje år och inte vågar chansa.