lördag 12 april 2008

Bilen är inte den största skurken

Något jag länge retat mig på är att vi bilister tittas på som jättestora miljöbovar i Sverige, nu visar en ny rapport som Dagens Nyheter publicerar att personbilen inte är värst och att utsläppen sedan 1990 inte gått märkvärdigt upp när det gäller personbilstrafiken i Sverige trots en stor ökning av bilparken.

Lastbilarna är dom största miljöbovarna och det är där vi måste hitta också alternativa transportsätt, fler godståg bland annat.

Däremot har etanolbilarnas förbrukning stigit med 20 procent sedan 2001 och all denna reklam över att etanol är så fantastiskt tycker jag är blahablaha.

Läs Artikeln av Dagens Nyheters, Lasse Swärd

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt korrekt! Vi är många som påpekat detta länge utan att hörsammats alls. Miljörörelsen har gjort bilen till sin största fiende och vidhåller alltid dess del i allt ont som störst oavsett fakta som talar emot det.

Anonym sa...

Några procent hit eller dit är inte så viktigt när vi vet att utsläppet måste minska drastiskt. Jämförelser med andra länder är inte heller något som berättigar vår förbrukning av fossil energi.

Swärd skiver i DN
"Den svenska andelen av vägtrafikens utsläpp i världen är mycket låg, omkring 0,4 procent."

Begrunda att vi endast utgör drygt 0,1% av befolkningen på jorden.

Anonym sa...

Förklara för mig hur vi ska producera mer i detta landet men inte transportera mer?

Järnvägskapaciteten är slut på viktiga sträckor och det tar c:a 10-15 år att få nya på plats.

Lös den ekvationen.