onsdag 2 april 2008

Datorn miljöbov





Nu avslöjar SvD att datorn är en lika stor miljöbov som flyget!

Jag tycker det är en ganska dum jämförelse, däremot som jag skrivit tidigare kan man på Energystar hitta en sådan strömsnål dator som möjligt, där exempelvis inte bildskärmen drar flera watt i standbyström, vilket är helt onödigt.

Men den här sortens korkad journalistik ger jag inte mycket för! Jag skulle kunna samla en lång lista över att man exempelvis skall sluta använda spisen, aldrig titta på tv och framförallt aldrig köpa en morgontidning i papper om man skall tänka på klimatet. (Det glömde ni att skriva i artikeln)

Nu framkommer det ju i artikeln lite längre ner att det inte är datorn som ger utsläppen, utan elkonsumtionen. Så frågan är kanske mer intressant om man skall ha rätt sorts el?

Våra tillverkare måste börja tillverka energisnålare produkter, precis som våra biltillverkare måste börja ta fram något alternativ till förbränningsmotorn, etanol är inte vår lösning för framtiden då den till skilnad mot datorn har en skorsten därbak och det går åt energi vid framställandet av etanol.

Läs artikeln på SvD

Så frågan är, skall vi tänka på miljön och bli "Familjen Hedenhös" eller skall vi utveckla energisnålare produkter i framtiden?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju inte datorerna som släpper ut koldioxid. Det finns ingen anledning att flytta in i en grotta, lösningen är att bygga mer kärnkraft.